
Doba přípravy: 15 minut
Rajčata a okurku nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Zelený salát omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Takto připravenou zeleninu dáme do mísy, zakapeme ji olivovým olejem a vinným octem a mírně osolíme (nemusíme to přehánět, jelikož balkánský sýr je slaný). Vše opatrně promícháme. Na závěr přidáme černé olivy spolu s balkánským sýrem pokrájeným na kostičky a posypeme čerstvým či sušeným oreganem. Řecký salát podáváme s čerstvým pečivem.
Poznámka: Původní řecký salát se dělal pouze ze sýra feta, což je měkký bílý sýr z ovčího mléka. Chuťově i vzhledově je však podobný s balkánským sýrem.
| 6 až 8 ks | rajčata |
| 1/2 ks | salátová okurka |
| 1 ks | červená cibule |
| kousek | zelený salát |
| 4 lžíce | olivový olej |
| trochu | vinný ocet |
| sůl | |
| 100 g | černé olivy |
| 1 balení | balkánský sýr |
| 1 lžička | oregano (nasekaný čerstvý nebo sušený) |
