Doba přípravy: 30 minut
Potočnici omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme najemno. V hrnci si rozpustíme máslo a vhodíme na něj nejprve nadrobno pokrájenou cibuli a po chvíli i na malé kostičky nakrájený oloupaný brambor. Smažíme asi 5 minut (mícháme), poté přilijeme vývar a vaříme zhruba 10 minut. Poté rozmixujeme, přilijeme smetanu a ochutíme solí a pepřem. Nalijeme na talíře, kde ozdobíme několika lístky potočnice a ihned podáváme.
Poznámka: Listy potočnice lékařské (podle staršího názvu řeřichy potoční, neboli řeřišnice) mají chuť podobnou ředkvičkám a používají se jako koření. Léčivé účinky řeřišnice jsou známy už od starověku. Čistí krev, usnadňují vykašlávání, působí močopudně, zlepšují zažívání a podporují chuť k jídlu.
Pozor! Jedná se o chráněný druh, proto sbíráme jen malé množství. Ve volné přírodě roste u pramenů, v příkopech nebo v potocích.
100 g | čerstvá potočnice |
2 lžíce | máslo |
2 ks | cibule |
1 ks | brambor |
2 lžíce | hladká mouka |
1/2 l | zeleninový vývar |
250 ml | smetana |
sůl | |
pepř mletý | |
lístky potočnice na ozdobu |