Salát z cukrových lusků s rostbífem


Doba přípravy: 90 minut

Hovězí maso omyjeme, odblaníme a zbavíme tukové vrstvy. Dobře nasolíme a opepříme, ze všech stran potřeme dijonskou hořčicí smíchanou s červeným vínem a worcesterovou omáčkou. Necháme uležet nejlépe přes noc v lednici. Před tepelnou úpravou maso necháme alespoň hodinu v pokojové teplotě. Maso zprudka opečeme ze všech stran na olivovém oleji, aby se zatáhlo. Přendáme do pekáčku a pečeme zhruba 30 až 35 minut (dle velikosti), aby maso bylo medium rare (neboli středně propečené). Pokud používáme teploměr na pečení, maso by mělo dosáhnout 55 až 60˚C. Po vyndání z trouby maso zakryjeme alobalem a necháme alespoň 10 minut odpočinout, aby se šťáva rovnoměrně rozmístila v mase.

Zeleninu dobře omyjeme, rajčata napůlíme a fazolky necháme okapat. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli a pepře připravíme zálivku. Lusky, rajčata, rukolu a fazolky smícháme ve větší míse a zalijeme je připraveným dresinkem. Podáváme s najemno nakrájeným rostbífem ozdobené piniovými oříšky. Podle chuti můžeme přidat hoblinky parmezánu.

500 g vyzrálý hovězí nízký roštěnec
1 lžíce dijonská hořčice
1 lžíce červené víno
1/2 lžíce worcesterová omáčka
  sůl
  čerstvě mletý pepř
  olivový olej

Salát z cukrového hrášku

400 g lusky cukrového hrášku
250 g cherry rajčátka
100 g rukola
100 g naložené červené fazolky
1 lžíce olivový olej
1/2 ks šťáva z citronu
  sůl
  pepř
1 hrst piniové oříšky