Doba přípravy: 90 minut
Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny, přimícháme žloutky a mírně vychladlou čokoládu s polohrubou moukou a vanilkovým extraktem. Zvlášť si vyšleháme bílky s krystalovým cukrem a obě směsi spojíme opatrně dohromady. Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Připravenou čokoládovou směs do ní nalijeme a dáme do trouby předehřáté na 180° Celsia. Pečeme asi 1 hodinu, poté vyzkoušíme špejlí, zda je těsto upečené. Upečený vychladlý dort poté podélně 2x rozkrojíme a části korpusu potřeme vždy silnou vrstvou marmelády. Opět dort spojíme dohromady a přelijeme rozpuštěnou čokoládovou polevou. Dáme do chladu uležet – nejlépe do druhého dne. Sachrův dort podáváme například k vídeňské kávě.
Poznámka: Základ na tento čokoládový dort vytvořil v roce 1832 šestnáctiletý Franz Sacher ve druhém učňovském ročníku na dvoře knížete Metternicha. Metternich dal příkaz šéfkuchaři, aby připravil nějakou specialitu pro výjimečné hosty. Šéfkuchař byl ale právě nemocný, a tak se rozkaz dostal až k Franzovi Sacherovi. Jeho syn Eduard poté vylepšil tuto znamenitou pochoutku o čokoládovou polevu a meruňkovou marmeládu a v roce 1876 založil restauraci a hotel Sacher. Od té doby je Sacher Torte (Sachrův dort) jednou z nejznámějších kulinářských specialit Vídně.
100 g | kvalitní hořká čokoláda (obsah kakaa minimálně 70%) |
100 g | máslo |
100 g | moučkový cukr |
6 ks | vejce (bílky a žloutky zvlášť) |
100 g | polohrubá mouka |
1 lžička | vanilkový extrakt |
100 g | krystalový cukr |
máslo na vymazání formy | |
hrubá mouka na vysypání formy | |
1 sklenička | meruňková nebo rybízová marmeláda |
čokoládová poleva |