Irish stew (irský guláš)


Doba přípravy: 120 minut

Nejdříve si uvaříme vývar. Jehněčí kosti, mrkev, cibuli, celer a koření zalijeme zhruba 3 až 4 litry vody a necháme pomalu probublávat 2 až 3 hodiny. Vývar přecedíme přes sítko a dáme opět vařit a redukujeme na zhruba 1 l vývaru. Do vývaru přidáme na kostky nakrájené jehněčí maso a dáme vařit zhruba na 15 minut. Z vývaru postupně musíme sbírat pěnu. Poté k masu přidáme mrkev ( nakrájenou na kolečka),  cibuli nakrájenou na plátky a trochu předvařené moučné brambory (moučné brambory se rozpadnou a jídlo zahustí). Osolíme , opepříme a přidáme snítku tymiánu. Přidáme i uvařené pevné brambory a necháme ještě 5 minut povařit. Dokořeníme, dosolíme, dopepříme, přidáme nasekanou petrželku a necháme ještě 5 minut odstát.  K jídlu podáváme tmavé pivo, nebo červené víno.

1 kg jehněčí plecko nebo krkovice
500 g moučné brambory
500 g pevné brambory
6 ks mrkev
1 kg cibule
  tymián
  sůl
  pepř
  zelená petrželka

Vývar:

1 kg jehněčí kosti
1 ks mrkev
2 ks cibule
1 ks malý celer
2 ks bobkový list
6 kulička pepř celý
1 snítka tymián
  sůl