Doba přípravy: 30 minut
Na másle si dozlatova osmažíme cibulku a přidáme k ní nakrájené brambory a květák. Posypeme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Zprudka osmažíme a zalijeme vodou. Vaříme, dokud nejsou brambory a květák uvařeny. Rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši a zalijeme smetanou, přivedeme k varu a dochutíme solí a pepřem.
Noky:
Vejce smícháme s nastrouhaným eidamem a prolisovaným česnekem. Poprášíme moukou a vytvoříme tužší těsto, které nabíráme na lžíci a vkládáme do vroucí polévky. Necháme vařit cca 3 minuty poté polévku stáhneme z plamene.
Bageta:
Bagetu si rozpůlíme, potřeme ji česnekem a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova. Podáváme k horké polévce jako přílohu.
1 ks | menší květák |
1 ks | cibule |
2 ks | střední brambor |
muškátový oříšek | |
česnek | |
sůl | |
pepř | |
máslo | |
1 kelímek | smetana (12%) |
1 ks | bageta (může být i celozrnná) |
olivový olej |
Sýrové noky
50 g | eidam |
3 lžíce | hrubá mouka |
2 stroužek | česnek |
1 ks | vejce |