Švédské masové kuličky s omáčkou


Doba přípravy: 120 minut

Do mletého masa vložíme prolisovaný česnek, najemno nakrájenou cibuli a jemně nastrouhané vařené brambory. Celou směs opepříme a osolíme. Vše důkladně smícháme a ze směsi vytvoříme kuličky o průměru přibližně 2 cm, které lehce obalíme v hladké mouce. Takto hotové kuličky smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje 10 minut nebo pečeme v troubě na 200 stupňů asi 40 minut. Pokud jsme kuličky smažili, vyjmeme je z oleje a pokládáme na papírovou utěrku, abychom odstranili přebytečný olej. Na přípravu omáčky si vezmeme střední hrnec, ve kterém rozehřejeme máslo s olivovým olejem a zasypeme hladkou moukou. Mouku necháme lehce osmažit a poté zalijeme smetanou a vývarem. Uvedeme k varu a dochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí. Do omáčky vložíme masové kuličky a ještě asi 10 minut necháme provařit. Masové kuličky podáváme s bramborovou kaší a nakládanými brusinkami nebo brusinkovým džemem.

Poznámka: Náš recept na domácí brusinkový džem naleznete ZDE

1/2 kg směs mletého a vepřového masa
3 stroužek česnek
1 ks středně velká cibule
5 ks malé vařené brambory
  sůl
  pepř
 trochu hladká mouka
  olej na smažení