Krémová polévka z tvrdého sýra


Doba přípravy: 40 minut

Veku či chléb si nakrájíme na kostičky a na másle je dozlatova opražíme. Zbylé máslo rozpustíme v hrnci, smícháme s hladkou moukou, asi půl minuty pražíme a poté přelijeme vychladlým vývarem se smetanou. Vaříme asi 10 minut, pak přisypeme nastrouhaný sýr a necháme ho v polévce zcela rozpustit. Podle chuti polévku přisolíme a opepříme. Přidáme žloutek, který si rozkvedláme v malém množství polévky. Necháme ještě chvilku provařit a můžeme servírovat. Podáváme s nasekanou petrželkou a opečenými kostičkami veky či chleba.

  bílá veka nebo chléb na kostičky
  máslo ( na osmažení kostiček)
  máslo ( do polévky)
2 lžíce hladká mouka
1 l vývar
1/8 l sladká smetana
200 g tvrdý sýr (např eidam 45%)
  sůl
  čerstvě mletý pepř
1 ks žloutek
  zelená petrželka