Šípková zavařenina


Doba přípravy: 60 minut

Šípky zbavíme stopek, bubáků a peciček a překrojíme je napůl. Vložíme je do hrnce a zalijeme je vodou. Přivedeme k varu a vaříme zhruba půl hodiny dokud se šípky nerozvaří. Uvařené šípky důkladně propasírujeme přes síto nebo je umeleme na masovém mlýnku. Hmotu zvážíme a na každé kilo šípků dáme kilo cukru. Dáme opět do hrnce spolu s hřebíčkem a cukrem a vaříme cca 10 až 20 minut. Poté vložíme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme  a otočíme dnem vzhůru.

Poznámka: Šípková zavařenina se skvěle hodí jako základ omáček pod divočinu nebo jen tak, jako marmeláda na chleba.

1 kg čerstvě natrhané šípky
1 kg cukr (nejlépe třtinový)
2 lžičky mletý hřebíček