Doba přípravy: 20 minut
Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek oloupeme a očistíme. Paprikám vykrojíme střed a omyjeme je. Houby pečlivě očistíme. Poté vše nakrájíme či nasekáme na malé kousky (plátky). Přidáme bylinky, promícháme a směs rozložíme na tác či plech. Sušíme buď v sušičce, v troubě (při 50°Celsia) nebo na topení, dokud nejsou kousky zcela vysušené (na topení to bude trvat klidně týden). Poté k usušené zelenině s bylinkami přidáme hrubozrnnou sůl a hrubě podrcený barevný pepř. Ještě naposledy necháme důkladně proschnout. Hotovou sušenou zeleninu přendáme do sklenice, kterou uzavřeme a skladujeme na suchém a temném místě. Používáme nejen jako ochucovadlo do polévek, ale i například do omáček nebo k přípravě marinád při nakládání masa.
1/2 kg | mrkev |
1/2 kg | petržel |
1/4 kg | celer (včetně řapíků) |
2 ks | cibule |
8 stroužek | česnek |
2 ks | červená paprika |
2 hrst | čerstvé houby |
bylinky (podle chuti) | |
150 g | hrubozrnná sůl |
10 kulička | barevný pepř |