Domácí sušená zelenina


Doba přípravy: 20 minut

Mrkev, petržel, celer, cibuli a česnek oloupeme a očistíme. Paprikám vykrojíme střed a omyjeme je. Houby pečlivě očistíme. Poté vše nakrájíme či nasekáme na malé kousky (plátky). Přidáme bylinky, promícháme a směs rozložíme na tác či plech. Sušíme buď v sušičce, v troubě (při 50°Celsia) nebo na topení, dokud nejsou kousky zcela vysušené (na topení to bude trvat klidně týden). Poté k usušené zelenině s bylinkami přidáme hrubozrnnou sůl a hrubě podrcený barevný pepř. Ještě naposledy necháme důkladně proschnout. Hotovou sušenou zeleninu přendáme do sklenice, kterou uzavřeme a skladujeme na suchém a temném místě. Používáme nejen jako ochucovadlo do polévek, ale i například do omáček nebo k přípravě marinád při nakládání masa.

1/2 kg mrkev
1/2 kg petržel
1/4 kg celer (včetně řapíků)
2 ks cibule
8 stroužek česnek
2 ks červená paprika
2 hrst čerstvé houby
  bylinky (podle chuti)
150 g hrubozrnná sůl
10 kulička barevný pepř