Doba přípravy: 30 minut
Lilky očistíme, oloupeme a pokrájíme na kostky. V hrnci si rozehřejeme máslo a na něm osmahneme nejprve pokrájenou cibuli a po několika minutách přihodíme i kostky lilku. Za stálého míchání opékáme asi 10 minut, na poslední chvilku přidáme i nasekaný česnek a pokrájená rajčata. Osolíme a necháme lilek s rajčaty pustit šťávu. Mícháme, aby se nám směs nepřipálila. Po chvilce stáhneme z ohně a rozšťoucháme šťouchadlem na brambory, aby nám vznikla kaše. Ochutíme trochou drceného kmínu a mletého pepře, případně dosolíme. Zjemníme zakysanou smetanou, naposledy prohřejeme a můžeme podávat jako samostatný pokrm nebo přílohu k masu.
2 ks | větší lilek |
2 lžíce | máslo |
1 ks | cibule |
4 stroužek | česnek |
4 ks | rajče |
sůl | |
pepř mletý | |
1/2 kelímek | zakysaná smetana |