Doba přípravy: 30 minut
Nejprve si rajčata omyjeme, nakrájíme na silnější plátky a usušíme – to lze buď ve speciální sušičce nebo v horkovzdušné troubě při nejnižší teplotě. (Poznámka: Proces sušení může trvat až několik hodin.) Usušená rajčata poté zalijeme vinným octem s vodou a necháme 2 hodiny odstát. Poté osušíme a napěchujeme do vymytých a dosucha vytřených sklenic, kde je prokládáme plátky česneku a bylinkami. Dolijeme po okraj olivovým olejem a skleničky uzavřeme. Uložíme v lednici, kde necháme několik dní (až týdnů – podle spotřeby) marinovat. Nakládaná sušená rajčata jsou výborná na těstoviny nebo saláty.
1 kg | tvrdá zralá rajčata |
1 hrnek | bílý vinný ocet |
1 hrnek | voda |
4 stroužek | česnek |
čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián) | |
olivový olej |