Doba přípravy: 60 minut
Meruňky omyjeme a vypeckujeme. Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a žloutky do pěny. Přilijeme vlažné mléko, přisypeme polohrubou mouku s kypřicím práškem do pečiva a citronovou kůrou. Bílky ušleháme do pěny a jemně je vmícháme do těsta. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia a pekáček nebo formu si vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto na bublaninu přendáme do formy na pečení a poklademe připravenými půlkami meruněk. Pečeme asi 35 minut, poté vyndáme a podle chuti pocukrujeme. Podáváme ke kávě nebo čaji.
1 kg | zralé meruňky |
250 g | máslo |
200 g | moučkový cukr |
5 ks | žloutek |
2 dl | mléko |
370 g | polohrubá mouka |
1 ks | kypřící prášek do pečiva |
1 lžička | citronová kůra z chemicky neošetřeného (bio) citronu |
5 ks | bílek |
tuk na vymazání formy | |
mouka na vysypání formy | |
moučkový cukr na pocukrování |