Řecká omáčka tzatziki


Doba přípravy: 30 minut

Okurku oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Jogurt smícháme ve středně velké misce s nasekaným koprem (nebo mátou), prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Pořádně vše zamícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Z okurkových nudliček vymačkáme co nejvíce vody (nejlépe netrhavými papírovými ubrousky) a přidáme je do jogurtové směsi, kde opět řádně promícháme. Dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Poté ozdobíme zelenými bylinkami a můžeme podávat k hranolkám, gyrosu nebo grilovaným masovým pokrmům.

Poznámka: Tzatziki je předkrm či omáčka, který pochází z Řecka. Připravuje se z řeckého jogurtu (podobný zakysané smetaně), okurky, kopru, česneku, olivového oleje, pepře a soli, někdy se také přidává citronová šťáva, petržel, či máta. Zatímco v Řecku a Turecku se tzatziki většinou podávají jako příloha, na jiných místech se spíše servíruje s chlebem jako samostatné jídlo. www.wikipedie.cz)

1 ks salátová okurka
300 g bílý jogurt (nejlépe řecký)
  čerstvý kopr (popř. máta)
4 stroužek česnek
2 lžička citronová šťáva
1 lžíce olivový olej
  sůl
  pepř
  čerstvé bylinky na ozdobu