
Doba přípravy: 30 minut
Okurku oloupeme a nastrouháme na tenké nudličky. Jogurt smícháme ve středně velké misce s nasekaným koprem (nebo mátou), prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem. Pořádně vše zamícháme a podle chuti osolíme a opepříme. Z okurkových nudliček vymačkáme co nejvíce vody (nejlépe netrhavými papírovými ubrousky) a přidáme je do jogurtové směsi, kde opět řádně promícháme. Dáme alespoň na hodinu vychladit do ledničky. Poté ozdobíme zelenými bylinkami a můžeme podávat k hranolkám, gyrosu nebo grilovaným masovým pokrmům.
Poznámka: Tzatziki je předkrm či omáčka, který pochází z Řecka. Připravuje se z řeckého jogurtu (podobný zakysané smetaně), okurky, kopru, česneku, olivového oleje, pepře a soli, někdy se také přidává citronová šťáva, petržel, či máta. Zatímco v Řecku a Turecku se tzatziki většinou podávají jako příloha, na jiných místech se spíše servíruje s chlebem jako samostatné jídlo. www.wikipedie.cz)
| 1 ks | salátová okurka |
| 300 g | bílý jogurt (nejlépe řecký) |
| čerstvý kopr (popř. máta) | |
| 4 stroužek | česnek |
| 2 lžička | citronová šťáva |
| 1 lžíce | olivový olej |
| sůl | |
| pepř | |
| čerstvé bylinky na ozdobu |
