Doba přípravy: 35 minut
Listy šťovíku propláchneme studenou vodou a jemně osušíme v utěrce. Odstřihneme silnější části stonku, větší lístky natrháme nebo překrojíme. Z másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a polévku 20 minut provaříme. Housky pokrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi dozlatova. Provařenou polévku scedíme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, přilijeme smetanu, krátce povaříme. Do polévky přidáme šťovíkové listy a necháme prohřát. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.
Autor receptu: Ilona Smetanová
Foto: www.czechtourism.cz
1 velká hrst | listy šťovíku |
3 lžíce | máslo |
3 lžíce | hladká mouka |
1 l | hovězí nebo zeleninový vývar |
2 ks | starší houska |
sůl | |
pepř | |
1 špetka | muškátový květ |
150 ml | smetana |