Polévka brčálka


Doba přípravy: 35 minut

Listy šťovíku propláchneme studenou vodou a jemně osušíme v utěrce. Odstřihneme silnější části stonku, větší lístky natrháme nebo překrojíme. Z másla a mouky uděláme v hrnci světlejší jíšku. Přilijeme vývar, rozmícháme a polévku 20 minut provaříme. Housky pokrájíme na kostičky a nasucho opražíme na pánvi dozlatova. Provařenou polévku scedíme, dochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, přilijeme smetanu, krátce povaříme. Do polévky přidáme šťovíkové listy a necháme prohřát. Polévku rozdělíme na jednotlivé porce a ozdobíme opečenou houskou.

Autor receptu: Ilona Smetanová

Foto: www.czechtourism.cz

1 velká hrst listy šťovíku
3 lžíce máslo
3 lžíce hladká mouka
1 l hovězí nebo zeleninový vývar
2 ks starší houska
  sůl
  pepř
1 špetka muškátový květ
150 ml smetana