Doba přípravy: 46 minut
Z kuřecích jater opatrně stáhneme žluč – dáváme při tom pozor, aby se neprotrhla! Játra ochutíme solí, pepřem a jemně nasekanými lístky petržele a šalotky. Játra vhodíme do vařicí vody a vaříme je asi 5 až 6 minut. Poté stáhneme z ohně, směs jemně nasekáme a propasírujeme přes jemné síto. Na pánvi si zahřejeme máslo a opečeme na něm posekanou vepřovou slaninu. Smícháme ji s propasírovanými játry a vzniklou kaši dáme do hlubší (kameninové) mísy, kde do ní zapracujeme změklé máslo (zpracováváme vařečkou nebo dřevěnou lžící). V závěru vmícháme i čerstvě našlehanou smetanu. Pěnu z kuřecích jater podáváme jako překrm s čerstvým pečivem.
Poznámka: Vyzkoušejte tuto pěnu v kombinaci s brusinkovým džemem nebo brusinkovou marmeládou – recept na náš brusinkový džem naleznete ZDE
asi 15 ks | kuřecí játra |
sůl | |
pepř | |
několik lístek | petržel |
několik lístek | šalotka |
60 g | máslo (na osmažení slaniny) |
60 g | tučná vepřová slanina |
120 až 150 g | změklé máslo |
1 dl | našlehaná smetana |