Medový dort s karamelovým krémem


Doba přípravy: 60 minut

Nejprve si připravíme těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme teplou vodu, rozpuštěný med, poté mouku s kořením, sodou a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě nejdříve při vyšší teplotě, když těsto vyběhne, zmírníme ji, případně formu přikryjeme alobalem. (Upečení zjistíme píchnutím špejle do korpusu. Nelepí-li se těsto na špejli, je korpus hotový, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.) Nyní se pustíme do přípravy krémové náplně: Uvaříme karamelový puding a necháme ho vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, přidáme ořechy a vychladlý puding. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme na tři až pět placek, které znovu slepíme krémem. Poté potřeme krémem boky a vršek korpusu a vršek zasypeme mletými ořechy. Podle chuti poklademe piškoty nebo celými ořechy. Necháme odležet v chladu alespoň půl dne.

4 ks žloutek
75 g moučkový cukr
2 lžíce teplá voda
100 g med
150 g hrubá mouka
cca 2 lžička perníkové koření
1/2 lžička jedlá soda
1/2 lžička prášek do pečiva
4 ks tuhá sníh z bílků
  strouhané lískové nebo vlašské ořechy na posypání
  piškoty na ozdobu (nebo např. celé ořechy)