Doba přípravy: 60 minut
Nejprve si připravíme těsto: Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme teplou vodu, rozpuštěný med, poté mouku s kořením, sodou a práškem do pečiva. Nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Pečeme ve vymazané a vysypané dortové formě nejdříve při vyšší teplotě, když těsto vyběhne, zmírníme ji, případně formu přikryjeme alobalem. (Upečení zjistíme píchnutím špejle do korpusu. Nelepí-li se těsto na špejli, je korpus hotový, vyndáme jej z trouby a necháme vychladnout.) Nyní se pustíme do přípravy krémové náplně: Uvaříme karamelový puding a necháme ho vychladnout. Vyšleháme změklé máslo s cukrem, přidáme ořechy a vychladlý puding. Upečený a vychladlý korpus rozkrojíme na tři až pět placek, které znovu slepíme krémem. Poté potřeme krémem boky a vršek korpusu a vršek zasypeme mletými ořechy. Podle chuti poklademe piškoty nebo celými ořechy. Necháme odležet v chladu alespoň půl dne.
4 ks | žloutek |
75 g | moučkový cukr |
2 lžíce | teplá voda |
100 g | med |
150 g | hrubá mouka |
cca 2 lžička | perníkové koření |
1/2 lžička | jedlá soda |
1/2 lžička | prášek do pečiva |
4 ks | tuhá sníh z bílků |
strouhané lískové nebo vlašské ořechy na posypání | |
piškoty na ozdobu (nebo např. celé ořechy) |