Doba přípravy: 15 minut
Papriku, žampiony i fazolky omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Do středně velké misky si rozklepneme všechna vejce, osolíme je, opepříme a prošleháme. Poté do vajec přidáme pokrájenou papriku, houby a fazolky, polovinu nastrouhaného čedaru a znova vše promícháme. Na pánvi si mezitím rozehřejeme olivový olej, do kterého vlijeme celou vaječnou směs a zvolna opékáme 4 až 5 minut. Když je omeleta zespodu zlatavá, navrch ji posypeme zbytkem strouhaného čedaru a vložíme ji do předehřáté trouby (zhruba na 160 stupňů Celsia). Tam ji necháme tak dlouho, dokud se sýr na povrchu zcela neroztaví. Vaječnou omeletu podáváme například k čerstvému chlebu nebo k vařeným bramborám.
Poznámka: Omeleta frittata (čteme „fritata“ nebo „fritáta“) patří mezi tradiční italské pokrmy. Je to vlastně důkladně propečená vaječná omeleta naplněná zeleninou a sýrem (případně i dalšími ingrediencemi). Italskou omeletu můžeme připravit na snídani, dětem k svačině, jako hlavní chod k obědu či k večeři. Podáváme ji zatepla i zastudena, jako přílohu můžeme přidat například kousek pečiva.
1 ks | červená paprika |
3 ks | žampion |
100 g | zelené fazolky |
8 ks | vejce |
sůl | |
čerstvě mletý pepř | |
200 g | sýr |
4 lžíce | olivový olej |