Rychlé croissanty z listového těsta


Doba přípravy: 20 minut

Listové těsto rozválíme listové těsto na dva co nejtenčí pláty. Jeden plát potřeme měkkým máslem a překryjeme druhým plátem. Opět převálíme válečkem – aby se oba pláty k sobě spojily. Nyní si rádýlkem nakrájíme těsto na pravidelné trojúhelníky a doprostřed každého můžeme dát podle chuti trochu čokoládové pomazánky nebo nastrouhaného tvrdého sýra. Zavineme do tvaru croissantu (rohlíčku či půlměsíce) a poskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme 12 až 15 minut dorůžova.

Poznámka: Croissant (čteme kroasán) je pečivo pocházející původem z Francie. Croissant francouzsky znamená půlměsíc a poukazuje tedy na jeho tvar. Je vyroben z máslového těsta a může být plněný sladkými náplněmi (např. čokoládou nebo marmeládou) nebo slanými náplněmi (sýrem, špenátem apod.).

1 balení listové těsto
1/4 ks máslo
  čokoládová pomazánka či strouhaný tvrdý sýr (nemusí být)
1 ks vejce (na potření)