Pečená kachna se zelím


Doba přípravy: 150 minut

Kachnu očistíme, opláchneme vodou a osušíme. Osolíme ji zevnitř i zvenku, okmínujeme a dáme na pekáč. Podlijeme vodou a dáme do trouby. Pečeme zhruba 2 hodiny při 170° Celsia. Mezitím si připravíme zelí: rozkrojíme jej, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme na nudličky. Spaříme horkou vodou a dusíme do poloměkka. Najemno pokrájenou cibuli osmahneme na trošce sádla, přidáme kmín a hladkou mouku a vzniklou zápražku dáme do zelí. Za občasného promíchání dodusíme doměkka. Dochutíme cukrem, solí a vínem. Zelí servírujeme s dozlatova upečenou kachnou a domácími houskovými knedlíky.

1 ks kachna
  sůl (na kachnu)
  kmín (na kachnu)
400 g zelí
1 ks větší cibule
50 g sádlo
1 lžíce celý kmín
100 g hladká mouka
2 lžíce cukr
  sůl
 trochu bílé víno