Citronový koláč


Doba přípravy: 60 minut

Nejprve si připravíme těsto: Do mísy dáme hladkou mouku, krystalový i moučkový cukr, najemno namleté mandle a trochu soli. Vše promícháme. Přidáme máslo s vejcem a rukama zpracujeme do vláčného těsta. To zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce. Mezitím uděláme citronový krém: Citrony omyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V misce si smícháme citronovou kůru a šťávu s krystalovým cukrem a našlehanými vajíčky. Přelijeme do kastrůlku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud krém nezhoustne. Poté odstavíme z ohně, necháme trochu vychladnout a vmícháme máslo. Také krém dáme vychladit do ledničky. Z ní naopak vyndáme těsto, vyválíme jej a vložíme do formy. Propícháme vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, kde pečeme asi 20 minut dozlatova. (Vyzkoušíme špejlí, je-li těsto dobře propečené a nelepí se.) Upečený korpus necháme vychladnout a poté na něj rozetřeme připravený a vychlazený citronový krém. Poklademe plátky citronu a ozdobíme čerstvou mátou. Podáváme ke kávě nebo čaji.

250 g hladká mouka
30 g krystalový cukr
60 g moučkový cukr
30 g najemno namleté mandle
 trochu sůl
150 g máslo
1 ks vejce