
Doba přípravy: 60 minut
Nejprve si připravíme těsto: Do mísy dáme hladkou mouku, krystalový i moučkový cukr, najemno namleté mandle a trochu soli. Vše promícháme. Přidáme máslo s vejcem a rukama zpracujeme do vláčného těsta. To zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme asi hodinu odpočinout v ledničce. Mezitím uděláme citronový krém: Citrony omyjeme, ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu. V misce si smícháme citronovou kůru a šťávu s krystalovým cukrem a našlehanými vajíčky. Přelijeme do kastrůlku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud krém nezhoustne. Poté odstavíme z ohně, necháme trochu vychladnout a vmícháme máslo. Také krém dáme vychladit do ledničky. Z ní naopak vyndáme těsto, vyválíme jej a vložíme do formy. Propícháme vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 180 °C, kde pečeme asi 20 minut dozlatova. (Vyzkoušíme špejlí, je-li těsto dobře propečené a nelepí se.) Upečený korpus necháme vychladnout a poté na něj rozetřeme připravený a vychlazený citronový krém. Poklademe plátky citronu a ozdobíme čerstvou mátou. Podáváme ke kávě nebo čaji.
| 250 g | hladká mouka |
| 30 g | krystalový cukr |
| 60 g | moučkový cukr |
| 30 g | najemno namleté mandle |
| trochu | sůl |
| 150 g | máslo |
| 1 ks | vejce |
