
Doba přípravy: 40 minut
Nejdříve spařte fazolky, vložte je do studené vody a sceďte je. Máte-li čerstvého tuňáka, opečte ho dorůžova na olivovém oleji. Uvařte si také brambory, nejlépe nové brambory se slupkou – tu kartáčkem očistěte. Brambory musí být měkké, ale ne natolik, aby se rozpadaly. Rozkrájejte je na menší kousky. Vejce uvařte natvrdo. Dále si připravte zeleninu. Cherry rajčátka překrojte na půl a ledový salát natrhejte na listy.
Z olivového oleje, octu (či citronové šťávy), dijonské hořčice a majonézy připravte dresing a podle chuti do něj přidejte sůl a drcený černý pepř.
Na připravenou mísu vyložte listy salátu a na ně položte brambory. Navrch přidejte kousky tuňáka, rajčata, fazolky, olivy, ančovičky a rozpůlená vejce. To celé zalijte připraveným dresingem. Vše promíchejte a salát můžete podávat.
Salát Niçoise je známým a oblíbeným francouzským salátem.
| 200 g | zelené fazolky |
| 300 g | brambory |
| 200 g | tuňák (čerstvý či konzervovaný) |
| 10 g | ančovičky |
| 1 ks | menší ledový salát |
| 1 hrst | černé olivy (bez pecek) |
| 3 ks | vejce |
| 10 ks | cherry rajčátka |
Dresing
| 2 lžíce | olivový olej |
| 2 lžíce | ocet (nebo 1 lžíce citronové šťávy) |
| 1 lžíce | dijonská hořčice |
| 1 lžíce | majonéza |
| sůl | |
| drcený černý pepř |
