Doba přípravy: 200 minut
Na tento recept se nejvíce hodí krkovička, kvůli prorostlému masu a tuku, který dělá chuť. Pokud ale máte doma třeba plecko nebo koleno, nebojte se ho také použít. Moc už se ale nehodí například pečeně, která při pečení bude vysychat.
Postup:
Krkovičku na několika místech prošpikujeme. Do každé díry dáme kousek česneku a lístek šalvěje. Toto uděláme ze všech stran masa, ať chutě prostoupí celým kusem krkovičky. Maso dobře osolíme a opepříme a dáme do pekáčku společně s nakrájenou cibulí. Cibule + maso = nejlepší výpek. Podlijeme vývarem nebo vodou a vložíme přiklopené do trouby. Ta musí být rozpálená na 250 stupňů. Jakmile dáme maso péct, stáhněte teplotu na 180 stupňů a pečte alespoň 3 hodiny. Až maso bude měkké a bude se rozpadat, vyndáme ho z pekáčku a zabalíme do alobalu. Do výpeku v pekáčku dáme trochu mouky a rozmícháme. Pak přilijeme trochu vývaru nebo vody a doděláme perfektní omáčku.
Krkovičku na šalvěj nakrájíme a podáváme například s pečenými bramborami.
1 a 1/2 kg | vepřová krkovice v celku |
4 stroužek | česnek |
2 ks | cibule |
2 hrst | šalvěj (nejlépe čerstvá) |
sůl | |
pepř | |
hladká mouka | |
1 l | vývar nebo voda |