Doba přípravy: 20 minut
Do hrnce nalijeme vodu a nasypeme cukr. Necháme svařit a poté zcela vychladnout. Do této vody nasypeme rýži, rozdrobené droždí, rozinky, nové koření, hřebíčky, nasekaný vanilkový lusk, pokrájený zázvor a na malé kousky pokrájený pomeranč a citron. Tuto směs přelijeme do pětilitrové lahve a opatříme kvasnou zátkou (pokud ji nemáme, uzavřeme láhev za pomoci tvrdého papíru, do něhož uděláme dírky, a zajistíme gumičkou). Lahev necháme 6 týdnů stát a kvasit v teple. Po této době scedíme a přefiltrujeme přes jemnou gázu či filtrační papír.
Poznámka: Sake (japonsky: 酒), v Česku často nazývané saké) znamená japonsky „alkoholický nápoj“. V Evropě se tento název ujal pro alkoholický nápoj kvašený z rýže, nicméně vyrábí se i například z cykasů. Pravé japonské Sake nese název Nihonšu a je vyrobeno z rýže několikanásobnou fermentací, tím je jeho výroba podobná výrobě piva. V Japonsku se podává studené (10 °C), teplé (20 °C) nebo horké (30 °C), záleží na konzumentovi a také na ročním období. Sake se vyrábí ze speciálních odrůd rýže, které mají delší zrno a vyšší obsah škrobu. Je součástí mnoha japonských rituálů.
Info: wikipedia.cz
3 l | voda |
1 kg | krystalový cukr |
1/2 kg | rýže |
1 kostka | droždí |
50 g | rozinky |
6 ks | nové koření |
6 ks | hřebíček |
1 ks | vanilkový lusk |
asi 5 cm | čerstvý zázvor |
1 ks | pomeranč (chemicky neošetřený) |
1 ks | citron (chemicky neošetřený) |