Doba přípravy: 120 minut
Ve vlažné vodě rozmícháme kvasnice. Do větší mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, kmín a ocet a dobře promícháme. Vlijeme vodu s kvasnicemi a vypracujeme kompaktní lepivé těsto. Necháme minimálně 2 hodiny kynout na teplém místě. Mezi tím si připravíme hrnec nebo kulatou zapékací mísu, vymažeme ji olejem a vysypeme moukou. Vykynuté těsto přesuneme do vysypaného hrnce (mokrýma rukama se nám bude s těstem pracovat lépe) a rovnoměrně rozprostřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170˚C asi 45 minut, dokud není chleba krásně zlatavý. Při pečení ho můžeme potírat vodou se špetkou soli. Po upečení necháme před krájením chleba vystydnout, aby se nám nesrazil.
TIP: Do těsta můžeme přidat oblíbená semínka (dýně, sezam), vločky nebo ořechy.
300 g | polohrubá pšeničná mouka |
300 g | žitná chlebová mouka |
20 g | kvasnice |
500 ml | voda |
2 lžičky | sůl |
2 lžičky | drcený kmín |
2 lžičky | ocet |
olej a polohrubá mouka na vymazání a vysypání |