Doba přípravy: 45 minut
Máme-li mražené mořské plody a loupané krevety, necháme je nejprve povolit a rozmrazenou vodu z nich poté slijeme. V hluboké pánvi si mezitím rozehřejeme olivový olej, vhodíme na něj najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, na závěr přihodíme i nakrájená rajčata s nasekaným česnekem. Zalijeme trochou vývaru, přidáme koření Paella, promícháme a vývar necháme vsáknout. Poté vývar přiléváme po sběračkách, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit. Takto pokračujeme asi 10 minut, poté přidáme mořské plody s krevetami a vaříme do té doby, než bude rýže uvařená na skus (zhruba dalších 10 minut) a mořské plody s krevetami měkké (krevety zrůžoví). Na závěr podle chuti dosolíme a pokapeme citronovou nebo limetkovou šťávou. Ozdobíme zelenou petrželkou a ihned podáváme.
Poznámka: Paella je španělské jídlo z rýže, které pochází z Valencie. Původně se jednalo o jedno z nejchudších jídel pro rybáře.
300 g | mořské plody (chlazené či mražené) |
200 g | oloupané krevety (chlazené či mražené) |
asi 4 lžíce | olivový olej |
1 ks | cibule |
400 g | rýže (nejlépe arborio) |
2 ks | rajče |
4 stroužek | česnek |
1 l | masový vývar (může být i z kostky) |
1 lžíce | koření Paella (obsahuje kurkumu, mletou červenou papriku, pepř, petržel a zpravidla i šafrán) |
sůl | |
1 ks | šťáva z citronu |
čerstvá zelená petrželka (na ozdobu) |