Doba přípravy: 120 minut
Lososa omyjeme a osušíme. Vcelku jej pokapeme olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou, přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a česnekem. Osolíme a obalíme v zrnkách celého pepře. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské fólie, dáme nejprve na dvě hodiny do ledničky a poté jej přemístíme na necelou hodinu do mrazáku. Po vyndání z fólie lososa ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké (až průhledné) plátky. Lososvé carpaccio ihned podáváme (s čerstvým pečivem).
Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.).
Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se v Benátkách narodil a který zde měl v době zrodu pokrmu výstavu. Navíc jeho oblíbenými barvami byly cihlově červená a béžově bílá, jež šéfkuchaři pokrm připomínaly. A jméno carpaccio bylo na světě.
250 g | losos (bez kostí a kůže) |
1 dl | olivový olej |
1 ks | citron |
1 svazek | hladkolistá petrželka |
2 stroužek | česnek |
sůl | |
pár zrnek | červený pepř |