Doba přípravy: 60 minut
Lilky očistíme, nakrájíme na podélné plátky, osolíme a dáme odležet. Nasekanou cibuli a česnek zpěníme na polovině oleje. Přidáme maso a opečeme jej. Přimícháme nasekanou zelenou petrželku (část si necháme na závěrečné posypání), sterilovaná rajčata (dva kousky si opět necháme na později) a rajčatový protlak. Vše osolíme, opepříme a podusíme po dobu asi 15 min. Mezitím si nakrájíme oloupané brambory na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme (osolené pustily vodu) a opečeme na zbylých 2 lžících oleje. Troubu předehřejeme na 180 °C. Z mouky a másla upražíme jíšku, přilijeme mléko a provaříme. Poté dáme vychladnout. Do omáčky vmícháme jogurt, vejce a sýr, osolíme a opepříme. Vymaštěnou formu vysypeme strouhankou a naplníme ji masem. Přikryjeme plátky brambor a lilků. Zalijeme omáčkou a navrch poklademe dvěma (schovanými) pokrájenými rajčaty a (schovanou) pokrájenou zelenou petrželkou. Musaku pečeme asi 50 min a podáváme s čerstvým pečivem. Podle chuti ji servírujeme teplou, vlažnou nebo studenou.
2 ks | lilek |
1 ks | cibule |
3 stroužek | česnek |
4 lžíce | olivový olej |
700 g | mleté maso |
1 svazek | zelená petrželka |
700 g | sterilovaná rajčata (2 plechovky) |
2 lžíce | rajčatový protlak |
pepř mletý | |
400 g | brambor |
50 g | hladká mouka |
50 g | máslo |
1/2 l | mléko |
200 g | bílý jogurt |
4 lžíce | strouhaný parmazán |
3 lžíce | strouhanka |