Doba přípravy: 40 minut
Jahody omyjeme a rozkrájíme na poloviny. Jahodový džem smícháme s citronovou šťávou a přelijeme přes jahody. Mezitím si mascarpone vyšleháme spolu s cukrem. Poté přidáme do tuha vyšlehanou smetanu a vmícháme i tvaroh. Malou část této směsi pak smícháme s kakaem (pro výsledný barevný efekt). Nyní do sklenic vrstvíme a střídáme postupně jahody s džemem, bílý i kakaový krém. Dáme vychladit do ledničky asi na 20 minut. Na závěr vychlazené sklenice ozdobíme čerstvými jahodami, čokoládovými hoblinkami a podle možností i čerstvou meduňkou nebo sušenkami či trubičkami.
Poznámka: Čerstvý smetanový sýr mascarpone si můžeme jednoduše a levně vyrobit i doma – recept na něj naleznete ZDE
200 g | jahody |
2 lžíce | jahodový džem |
1 lžíce | citronová šťáva |
1 kelímek | mascarpone (italský čerstvý smetanový sýr) |
4 lžíce | cukr |
200 ml | smetana ke šlehání |
200 g | měkký tvaroh |
1 lžička | instantní sladké kakao (Granko) |
několik | čerstvé jahody |
čokoládové hoblinky | |
čerstvá meduňka na ozdobu | |
sušenky nebo trubičky na ozdobu (nemusí být) |