
Doba přípravy: 30 minut
Vejce a oba cukry společně ušleháme do pěny. Poté přidáme mouku s práškem do pečiva, citronovou kůru se šťávou a špetku soli. Vše dobře promícháme a přidáme rozpuštěné máslo. Spojíme v hladké těsto. Formičky na vánoční pracny vymažeme máslem a naplníme do dvou třetin. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 12 minut. Po upečení vyklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme k čaji nebo kávě.
Poznámka: Madlenky jsou francouzské piškotové pečivo, pocházející z Lotrinska. Pravděpodobně se jmenují podle Madeleine Paulmier, která je pekla svrženému polskému králi Stanislavu Leszczynskému. Král Stanislav byl tou dobou v azylu v Paříži u své dcery Marie, jež byla provdána za francouzského krále Ludvíka XV.
| 2 ks | vejce |
| 70 g | cukr krupice |
| 1 ks | vanilkový cukr |
| 150 g | hladká mouka |
| 1 sáček | prášek do pečiva |
| trochu | citronová kůra |
| 1 lžíce | šťáva z citronu |
| sůl | |
| 80 g | rozpuštěné máslo (do těsta) |
| rozpuštěné máslo (na vymazání formiček) | |
| moučkový cukr na posypání |
